Informatie over de Winterswijkse Schietbond

 

De organisatie

De Winterswijkse Schietbond, afgekort met WSB, is een vrijwillige organisatie die de taak heeft om jaarlijks een competitie op te zetten en verder alles in het werk zet om deze voorspoedig te laten verlopen voor de verenigingen die lid zijn.Zoals in de naam al is aangegeven is het een plaatselijke bond met verenigingen in Winterswijk en in de buurtschappen rondom Winterswijk. Er zijn op dit moment 14 verenigingen lid.

Om te kunnen schieten moet je lid zijn van een aangesloten vereniging. Verder zorgt de WSB ervoor dat alle informatie wordt verstrekt aan de secretariaten. Tevens wordt deze website wekelijks bijgehouden. Op dit moment hebben de verenigingen gezamelijk ruim 700 leden.

 

 

Competitie

Er zijn twee competities namelijk open vizier en diopter.

Open vizier is het meest populair. Zoals de naam al aangeeft wordt er met een open vizier geschoten op een kaart met 6 rozen. De eerste roos is een proefschot en de andere 5 worden geteld. Een roos loopt van 8 punten naar 12 punten. Er kan dus maximaal 60 op een kaart worden geschoten. In een wedstrijd schiet iedere schutter 2 kaarten, dus kan deze een maximale score van 120 behalen. Er wordt in teamverband geschoten. Een team bestaat uit 5 schutters.

Bij het diopterschieten gaat het nauwkeuriger en is daarom moeilijker. De buks heeft ook een ander vizier. Er wordt hier op een kaart met 5 rozen geschoten en er kan maximaal 50 worden geschoten, dit komt bijna nooit voor. Totaal schiet een schutter 3 kaarten en ook hier wordt in teamverband geschoten. De maximale score hier is dan ook 150. Een team bestaat uit 4 personen.

Over het algemeen bestaat een competitie uit 14 wedstrijden. Dit betekent dat er 7 maal thuis wordt geschoten en 7 maal uit.

 

 

De competitie is altijd op zondagmorgen en een wedstrijd start om 10.30 uur. Meestal duurt een wedstrijd ongeveer 2.5 tot 3 uur. je hebt altijd om de week een wedstrijd. De competitie begint altijd in september en eindigt meestal in april. Je hebt niet iedere week een wedstrijd maar om de week. Dus voor mensen die in met regelmaat in het weekend moeten werken kunnen altijd op de andere zondag meedoen.

 

De competitie bestaat uit verschillende klassen waarin de teams zijn ingedeeld. Hiermee schiet ieder team tegen een gelijkwaardige tegenstander. Over het algemeen staat naast de prestatie om kampioen te worden ook de gezelligheid voorop.

 

 

 

 

 

Schietsport, iets voor jou?

Schieten is voor iedereen geschikt vanaf 12. Schieten is een teamsport, je gaat samen naar een wedstrijd en tijdens de wedstrijd zit je meestal met de tegenstander aan tafel zodat er altijd wel wat te praten valt. Bovendien zijn de reisafstanden niet ver (altijd binnen de gemeente Winterswijk),  meestal gaat een team bij uitwedstrijden gezamelijk met de auto naar de tegenstander.

Je hoeft geen luchtbuks of kogels aan te schaffen om mee te doen. Alle verenigingen bezitten buksen waarmee je mag schieten. De schietsport is dan ook geen dure sport. Zoals eerder genoemd moet je wel lid zijn van een vereniging om mee te kunnen doen.

De competitie bestaat uit verschillende klassen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meeschieten.

Voor oudere schutters of mensen met een lichamelijke beperking die de buks niet meer goed kunnen vasthouden is sinds een paar jaar mogelijk om opgelegd te schieten. Dit wil zeggen dat de buks op een standaard mag worden gelegd. Jonge schutters worden binnen een vereniging altijd begeleid door een volwassen persoon.

Bij alle verenigingen is het mogelijk om een keer langs te komen om vrijblijvend eens te proberen je of schieten wat voor je is. Voor meer informatie kun je kijken in het menu Verenigingen. Daar vind je alles om in contact te komen. De betreffende vereniging kan je dan verder alles vertellen over de schietsport in Winterswijk.

Voor algemene informatie en advies kan je ook contact opnemen met WSB, klik hier om naar het contactformulier te gaan.